شاید این سؤال برای شما هم پیش‌آمده باشد که نبشی گالوانیزه چیست؟ درواقع، نبشی‌های فولادی هستند که پوششی از جنس فلز روی، کروم و یا نیکل دارند. به عبارتی دیگر، این پوشش‌های فلزی، موجب جلوگیری از زنگ‌زدگی یا خوردگی نبشی می‌شوند. همچنین استفاده از این نبشی‌ها باعث افزایش دوام و طول عمر انواع سازه، کاهش هزینه‌های نگهداری می‌شود. مزیت استفاده از نبشی های گالوانیزه شامل عدم نیاز به انجام تعمیرات مکرر، مقاومت در برابر شرایط محیطی و… است.

در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر معرفی روش‌های تولید نبشی گالوانیزه، عوامل تأثیرگذار بر قیمت آن‌ها را نیز، بررسی کنیم.

مطلب پیشنهادی: نبشی چیست؟

روش‌های تولید نبشی گالوانیزه

همان‌طور که می‌دانید، نبشی‌های گالوانیزه برای سازه‌های عمرانی، نبشی کشی و نمای ساختمان استفاده می‌شوند. گالوانیزه، فرایندی است که در آن پوشش محافظی از روی، کروم و یا نیکل را بر سطح فولاد یا آهن اعمال می‌کنند. این کار باعث محافظت از نبشی در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی، همچنین افزایش طول عمر و دوام آن خواهد شد. گالوانیزاسیون، به دو روش گرم و سرد صورت می‌گیرد. نحوه انجام این روش‌ها و مزیت‌های آن، عبارت‌اند از:

نبشی گالوانیزه

گالوانیزاسیون به روش گرم

یکی از روش‌های تولید نبشی گالوانیزه، گالوانیزاسیون به روش گرم است. در این روش، ابتدا فلز را با استفاده از مواد قلیایی و هیدروکسیدی، به‌خوبی تمیز کرده و سپس آن را به داخل یک وان حاوی فلز روی مذاب، غوطه‌ور می‌کنند. این عمل، باعث افزایش مقاومت فلز شده و مزیت‌های بسیاری همچون موارد زیر، دارد:

  • مقاوم کردن فلز پایه در برابر خوردگی
  • افزایش طول عمر نبشی
  • کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری
  • سهولت در اجرای آن
  • پوشش‌دهی بالا
  • سرعت انجام فرایند

گالوانیزاسیون به روش سرد

گالوانیزاسیون به روش سرد، یکی دیگر از روش‌های تولید نبشی گالوانیزه است که در آن، فلز روی را داخل محلول آب یا اسیدی قرار می‌دهند. سپس محلول به‌دست‌آمده از آن‌ها را بر روی سطح فلز پایه یا همان نبشی، اسپری خواهند کرد. از جمله مزایای این راهکار، می‌توان به مواردی که در ادامه خواهیم گفت، اشاره کرد:

  • سطح صاف و براق‌تر
  • پوشش‌دهی یکنواخت
  • عدم نیاز به فرایند حرارتی
  • مقاوم دهی سریع

انواع نبشی گالوانیزه

نبشی گالوانیزه که طی فرایند گالوانیزاسیون و به روش‌های مختلف تولید شده، دارای مقاومت و استحکام بالایی در برابر آسیب‌های فیزیکی و محیطی، از جمله خوردگی و زنگ‌زدگی است. این نبشی‌های پرکاربرد، انواع مختلفی از جمله، نبشی گالوانیزه بال مساوی و بال نامساوی، دارند. حال به‌اتفاق هم هر کدام از این موارد را معرفی و بررسی خواهیم کرد:

نبشی گالوانیزه بال مساوی

نبشی گالوانیزه بال مساوی، یک پروفیل فولادی است که شکلی L مانند و دو بال یک اندازه و برابر دارد. این نوع نبشی، دارای وزنی سبک، استحکامی بالا و مقاومت در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بوده و برای صنایع مختلفی همچون ساختمان‌سازی، سازه‌های فلزی و….به کار می‌رود. همچنین ابعاد و ضخامت آن‌هاست که تعیین می‌کند در کدام نوع از پروژه‌های ساخت‌وساز، مورداستفاده قرار بگیرند.

نبشی گالوانیزه چیست

نبشی گالوانیزه بال نامساوی

این نوع نبشی نیز مانند نبشی‌های گالوانیزه بال مساوی، شکلی L مانند دارند. اما تفاوت این نوع نبشی در بال‌های ناهماهنگ و نامساوی آن است. به‌عبارت‌دیگر، یکی از بال‌ها، بلندتر از بال دیگر بوده و هم اندازه نیستند. از این نوع نبشی‌ها در عملیات عمرانی مثل ساخت پل‌ها، تجهیزات صنعتی و سایر سازه‌ها استفاده می‌شوند.

نبشی گالوانیزه چیست؟

عوامل مؤثر بر قیمت نبشی گالوانیزه

نبشی‌های گالوانیزه، باقیمت‌های مختلفی در بازار به فروش می‌رسند. عوامل بسیاری مانند عرضه و تقاضا، نوسانات نرخ ارز، برند، جنس نبشی و کیفیت مواد اولیه آن، اوضاع سیاسی و….در تعیین قیمت نبشی تاثیر دارند. نحوه تأثیرگذاری هریک از آن‌ها، به شکل‌های زیر است:

  1. قیمت نبشی معمولی: قیمت نبشی معمولی، تأثیر مستقیمی بر نرخ نبشی‌های گالوانیزه می‌گذارد. یعنی هر چه قیمت نوع معمولی آن بالاتر برود، قیمت‌های گالوانیزه نیز به نسبت، دو برابر خواهد شد.
  2. قیمت آهن: همان‌طور که می‌دانید نبشی گالوانیزه از آهن ساخته شده است. به همین دلیل، قیمت آن نقش مهمی در تعیین نرخ خرید این نبشی‌ها دارد.
  3. قیمت شمش فولادی: مواد اولیه برخی دیگر از نبشی‌ها، شمش فولادی است. پایین یا بالابودن قیمت شمش فولادی، باعث ایجاد نوسانات در قیمت‌های نبشی گالوانیزه، می‌شود.
  4. عرضه و تقاضای بازار: هرچه تقاضا برای این محصول در بازار بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش می‌یابد.
  5. نوسانات نرخ ارز: بسیاری از مواد اولیه نبشی‌های گالوانیزه، به‌صورت وارداتی تأمین می‌شوند؛ بنابراین افزایش نرخ ارز، هزینه واردات را بالا برده و در نتیجه باعث بیشترشدن قیمت این نبشی‌ها می‌شود.
  6. برند تولیدکننده: برندهای معتبر به دلیل کیفیت بالای محصولات و همچنین استفاده از مواد بسیار با کیفیت در ساخت آن‌ها، قیمت بیشتری نسبت به برندهای کمتر شناخته شده دارند.
  7. جنس نبشی: جنس نبشی از دیگر عوامل تأثیرگذار بر تعیین قیمت‌ها است. هرچه نبشی‌های گالوانیزه از مواد اولیه باکیفیت‌تری ساخته شده باشند، از قیمت بیشتری نیز برخوردار هستند.
  8. اوضاع سیاسی: اوضاع سیاسی تأثیر مستقیمی بر واردات مواد اولیه، نرخ ارز، بازار عرضه و تقاضا و در نهایت نوسانات قیمت نبشی گالوانیزه، دارد.

مطلب پیشنهادی: عوامل موثر بر قیمت نبشی

مزیت‌های استفاده از نبشی‌های گالوانیزه

نبشی گالوانیزه، یکی از پرطرف‌دارترین قطعه در ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی است. این نبشی‌ها، به دلیل طی‌کردن فرایندهای گالوانیزاسیون، از مقاوم و استحکام بالایی در برابر آسیب‌های محیطی برخوردار شده‌اند. چند نمونه از مزیت‌هایی که آن را بین افراد محبوب کرده، به‌این‌ترتیب هستند:

  • افزایش مقاومت و طول عمر سازه‌ها
  • کاهش نیاز به تعمیرات مکرر و نگهداری
  • سهولت نصب
  • افزایش ظرفیت تحمل بار
  • صرفه‌جویی در هزینه‌های بعدی
  • قابلیت بازیافت و عدم آسیب‌رساندن به محیط‌زیست

آشنایی با نبشی گالوانیزه

کاربرد نبشی گالوانیزه

مقاوم‌بودن نبشی گالوانیزه در برابر در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی، باعث شده این قطعه در صنایع ساخت‌وساز کاربردهای گسترده‌ای داشته باشد. از نبشی‌های گالوانیزه در عملیات ساخت سازه‌های فلزی، تجهیزات صنعتی، تأسیسات عمومی، صنایع کشاورزی و غیره استفاده می‌کنند. در ادامه به بررسی هر یک از کاربردهای آن، خواهیم پرداخت:

  • از نبشی گالوانیزه در ساخت انواع سازه‌ها مثل سوله، ساختمان‌ها و پل‌ها، برای استحکام‌بخشی استفاده می‌کنند.
  • این نبشی‌ها کاربرد فراوانی در تولید قاب‌های در و پنجره و چهارچوب‌های ساختمان، دارند.
  • همچنین نبشی گالوانیزه را در تجهیزات صنعتی، یعنی ساخت و تولید تجهیزات مختلفی مثل نوار نقاله، سازه‌های پشتیبانی و……به کار می‌برند.
  • در تأسیسات عمومی مثل ایستگاه‌های اتوبوس، پایانه‌های مسافربری و دیگر فضاها نیز کاربرد فراوانی دارد.
  • در پروژه‌های پیمانکاری و سازه‌های پیش‌ساخته نیز به‌عنوان بخشی از ساخت‌وساز، به کار می‌رود.
  • نبشی گالوانیزه کاربرد بسیاری در صنعت کشاورزی، مثل ساخت انواع سازه‌های گلخانه‌ای و تجهیزاتی مانند قفسه‌ها و تکیه‌گاه‌ها، دارد.
  • جالب است بدانید که از نبشی گالوانیزه در دکوراسیون و طراحی داخلی، برای استحکام‌بخشی نیز، استفاده خواهند کرد.
  • در کل این نوع نبشی‌ها جهت انواع اتصال در ساختمان‌ها و دیگر مکان‌ها، کاربرد دارند.