انواع نبشی آلومینیومی، پروفیلهای بسیار کاربردی هستند که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. این محصولات با استفاده از آلیاژهای متفاوتی به تولید میرسند و جنس آلیاژ بهکاررفته در تولید آنها باعث ایجاد ویژگیهای مختلف در انواع نبشیها شده است. از مهمترین آلیاژهایی که در ساختار نبشی بهکاررفته میتوانیم به آلومینیوم اشاره کنیم. برای خرید نبشی آهنی با شرایط ویژه میتوانید از سایت آهن آرسس خرید کنید.
در واقع وجود این فلز، ویژگیهای ارزشمند و کاربردی بسیاری به انواع نبشیهای آلومینیومی داده و این محصولات را در مقایسه با نبشیهای فولادی متمایز کرده است. نبشیهای آلومینیومی در مقایسه با سایر محصولات مشابه با ابعاد یکسان، دارای وزن کمتری هستند. در برابر خوردگی، مقاومت بیشتری از خود نشان میدهند. قابلیت انعطافپذیری دارند و از خاصیت چکشخواری برخوردارند. همین موضوع باعث شده تا کاربردهای گستردهای را در صنایع مختلف پیدا کنند.
در این مطلب بیشتر راجع به این نوع نبشیها صحبت خواهیم کرد.
مطلب پیشنهادی: نبشی چیست؟
انواع نبشی آلومینیومی
نبشیهای آلومینیومی تنوع بسیار زیادی دارند و به لحاظ شکل ظاهری، روش تولید و آلیاژهایی که در ساختار آنها بهکاررفته در گروههای مختلفی قرار میگیرند. انواع نبشی آلومینیومی کداماند؟ در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- نبشی آلومینیوم رنگی: نبشی آلومینیوم رنگی یکی از انواع نبشی است که بعد از فرایند الکترولیز، با استفاده از یک لایه رنگ پودری، رنگ میشود. این نبشی بهصورت مکرر یا منفرد در صنعت ساختمانسازی یا ساخت خرپا، دکل برق، فونداسیون، ماشینآلات و… مورد استفاده قرار میگیرد. در میان انواع نبشیهای آلومینیومی رنگی، نبشی مشکی به دلیل ظاهر خاصش باعث زیبایی هرچه بیشتر بنا شده و محبوبیت ویژهای دارد.
- نبشی آلومینیوم لچکی دار: نبشی لچکی دار، فرایند تولیدی شبیه به نبشیهای ساده دارد و با استفاده از اکستروژن و روش ریختهگری به تولید میرسد. در ساختار این نوع نبشی، دو دیواره در کنار بالها قرار گرفته است تا هنگام اتصال دو نبشی، با مشکلات احتمالی مقابله کند.
- نبشی آلومینیومی آدانایز: نبشی آدانایز یا نبشی آبکاری شده، نوع دیگری از نبشی است که بعد از اتمام ساخت، تحت فرایند آبکاری قرار میگیرد. در مرحله آدانایز، چندین لایه و اکسید روی، سطح قطعه را پوشش میدهد تا مقاومت نبشی در برابر سایش و خوردگی افزایش پیدا کند. همچنین با عبور جریان مستقیم برق از مایع الکترولیت در این فرایند، روی سطح قطعه آلومینیومی یک لایه نازک از اکسید روی کشیده میشود.
کاربرد نبشی آلومینیومی
انواع نبشی آلومینیومی در ساخت پل، ساختمانسازی، سازههای مخابراتی و خطوط انتقال برق مورد استفاده قرار میگیرند و بهطورکلی کاربردهای گستردهای دارند. از صنایعی که نبشی آلومینیومی در آنها مورد استفاده قرار میگیرد میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استفاده در دکلهای مخابراتی و برقی
- استفاده در صنعت ساخت درب و پنجره
- استفاده در ساخت نمای ساختمان
- استفاده در ساختمانسازی
- جهت اتصال سازه به تیرآهن
- استفاده در صنعت دریانوردی، هواپیماسازی، کشتیسازی و…
- استفاده در مصارف کابینتسازی
- ساخت ماشینآلات صنعتی
- آببندی درزها
- ساخت سقف کاذب
- استفاده در داکتهای سیم برق
- استفاده در صنعت تولید تزیینات، صندلی، مبل و…
ویژگیهای نبشی آلومینیومی
از ویژگیهای کاربردی و ارزشمند انواع نبشی آلومینیومی که باعث تمایز این محصولات شده است میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- مقاوم در برابر خوردگی
نبشیهای آلومینیومی در برابر پوسیدگی، ضربه و خوردگی مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهند.
- چکشخواری
از آنجا که آلومینیوم، فلزی نرم و چکشخوار است. نبشیهای آلومینیومی نیز از خاصیت چکشخواری و شکلپذیری بالا برخوردارند.
- استحکام بالا
نبشیهای آلومینیومی استحکام و مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت، فشار، ضربه و سایر عوامل مخرب محیطی از خود نشان میدهند.
- وزن پایین
این نبشیها در مقایسه با نمونههای فولادی، وزن کمتری دارند و همین موضوع باعث شده تا حملونقل آنها به کاری آسان تبدیل شود.
- غیرمغناطیسی بودن
نبشیهای آلومینیومی خاصیت مغناطیسی ندارند و همین موضوع زمینه استفاده از این نبشیها را در دکلهای برقی و مخابراتی فراهم کرده است.
- سوراخ پذیری
قابلیت سوراخکاری باعث شده تا این محصولات برای اتصالات جوشی به گزینهای مناسب تبدیل شوند.
- جوشپذیری
قابلیت جوشپذیری از دیگر ویژگیهای منحصربهفرد نبشیهای آلومینیومی بوده که زمینه استفاده از این محصولات را برای اتصالات جوشی فراهم کرده است.
- قابلیت بازیافت
باتوجهبه اینکه در ترکیبات و آلیاژهای بهکاررفته در ساخت نبشیهای آلومینیومی، فلز آلومینیوم بهکاررفته این نبشیها قابلبازیافت هستند.
مقاله پیشنهادی: وزن نبشی آلومینیومی
روشهای تولید نبشی آلومینیومی
برای تولید انواع نبشی آلومینیومی روشهای مختلفی وجود دارد که در هر روش، فرایند تولید کاملاً متفاوت است. در ادامه به دو روش رایج برای تولید نبشیهای آلومینیومی و فولادی اشاره خواهیم کرد:
تولید پرسی
در این روش، ابتدا ورقهایی از جنس آلومینیوم در ضخامتها و سایزهای مناسب و مورد نظر مشتری تهیه میشوند. این ورقها برش خورده و در اندازههای ۶ متری آماده میشوند. ورقها بهوسیله دستگاههای فرمینگ و پرس از قسمت وسط خم شده و به شکل نبشی در میآیند. در این روش تولیدی، نبشی هیچگونه درزی پیدا نمیکند. کیفیت نبشیهای تولید شده به این روش کمتر است.
تولید فابریک
در فرایند تولید نبشی به روش فابریک، شمشهای آلومینیومی را در طول و اندازههای مشخص برش میدهند. سپس آنها را درون کوره میگذارند تا حالت خمیری و نرم پیدا کنند. بعد از این مرحله، مواد را از قفسههای مختلف عبور داده و به کمک غلتکها به آنها شکل میدهند تا بهاندازه یا شکل مورد نظر برسند. در نهایت نیز نبشیها را در سایزهای مناسب برش میدهند و به روشهای مختلف سرد میکنند.
قیمت نبشی آلومینیومی
قیمت نبشی آلومینیومی بر اساس فاکتورهای مختلفی تعیین میشود. عوامل موثر بر قیمت نبشی آلومینیومی شامل موارد زیر هستند:
- قیمت آلومینیوم
قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی، یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت نبشی آلومینیومی است. اگر قیمت آلومینیوم افزایش پیدا کند و روند صعودی داشته باشد قطعاً قیمت نبشیهای آلومینیومی نیز افزایش مییابد.
- تقاضا برای نبشی آلومینیوم
میزان عرضه و تقاضا از دیگر فاکتورهای مؤثر بر قیمت نبشی محسوب میشود. هر چقدر تقاضا زیاد و عرضه کم باشد، قیمت نبشی بالا میرود. درصورتیکه عرضه زیاد و تقاضا کم باشد، روند قیمتها نزولی میشود.
- نرخ ارز
نرخ ارز یکی از مهمترین عواملی است که در محاسبه قیمت انواع نبشی مورد بررسی قرار میگیرد. با افزایش نرخ ارز و تأثیر آن بر قیمت مواد اولیه، قیمت تولید نبشی افزایش پیدا میکند و این محصول با قیمت بالاتری در بازار عرضه میشود.
- برند تولیدکننده
انواع نبشی توسط برندهای مختلف تولید و عرضه میشوند. هر چقدر برند تولیدکننده نبشی معتبر و شناختهشدهتر باشد، به واسطه کیفیت مطلوبی که دارد با قیمت بالاتری به فروش میرسد.